3.10.08

Més finançament per als Ajuntaments

Moció presentada per EU de Catarroja i aprovada per unanimitat al Ple Municipal de Catarroja del dia 03/10/2008, on es demana més finançament per a les administracions locals:


MOCIÓ

En/Na Rosa Pérez Garijo Portaveu del Grup Municipal d' EUPV de Catarroja en nom i representació del mateix, mitjançant el present escrit, i en ús de les atribucions que li confereix el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals (aprovat por Real Decreto 2568/1986, de 28 de novembre), eleva al Ple de la Corporació per al seu debat.

El passat 13 de setembre de 2008, en Zaragoza, es reuniren els membres del Consell Territorial, integrat pels Presidents de totes les Federacions Territorials de Municipis, adoptant per unanimitat diverses Resolucions relacionades amb el sistema actual de finançament de les entitats locals i, en especial, per a què s’incloga una previsió d’augment del finançament local dins de la participació en els tributs de l’Estat.

En aquest mateix sentit els Portaveus de los Grups Polítics en la FVMP, reunits en València el passat 19 de setembre, acorden a més a més d’adherir-se a la Resolució del Consell Territorial de la FEMP en relació a la negociació sobre la reforma del model de finançament local, l’elaboració d’una Moció sobre la finançament local per què siga aprovada pels Plens de las Entitats Locals Valencianes.

L’actual moment de crisi econòmica està posant de manifest una vegada més els desequilibris en el model de finançament local que pot afectar molt greument a la forma i qualitat de prestació de serveis als veïns per part dels Ajuntaments.

La caiguda generalitzada de l’economia espanyola té una especial incidència en las arques municipals, i si li afegim el problema estructural del finançament local que porta arrastrant en Espanya, degut, entre altres causes, als serveis que ofereixen els Ajuntaments sense ser de la seua competència, per ser l’Administració més propera als veïns i sensible a la seua demanda, es fa obligatori posar en marxa de manera immediata reformes institucionals i en l’àmbit del finançament que permeten començar a donar solució a aquest problema.

És per això, que la negociació i execució d’un nou model de finançament local té que ser imminent i simultània a la reforma autonòmica.

En aquest context, les xifres avançades pel Ministeri d’Economia i Hisenda per a la Participació dels Ens Locals en Ingressos de l’Estat de 2009 són molt preocupants i posen a les arques locals en una difícil situació per al desenvolupament de les seues competències i serveis en els propers exercicis pressupostaris.

Per tant, es proposa al PLE l’adopció dels següents:

ACORDS

1º En execució dels compromisos expressats pel Govern de la Nació, per garantir un model de Reforma del Finançament Local, que permeta dotar als Governs locals d’un finançament adequat i suficient, de forma vinculada y simultània a la reforma del Finançament Autonòmic, garantint la participació de les Entitats Locals en els ingressos de les Comunitats Autònomes, aquest Consell expressa la voluntat de recolzar a la FEMP durant el procés de la negociació que està realitzant en representació i defensa dels interessos de totes las entitats locals.

2º La unitat dels municipalistes al voltant de les propostes presentades por la FEMP, requereix d’una resposta des de la lleialtat institucional per part dels responsables del Ministeri de Economia i Hisenda, Ministeri d’Administracions Públiques i Governs de las CC.AA, que puga garantir l’activitat, la prestació de serveis i l’exercici de les responsabilitats públiques que es realitzen des dels Ajuntaments, Diputacions, Consells i Cabildos Insulars.

3º Considerem insuficient la proposta de previsions per a l’exercici pressupostari de l’any 2009, presentada pel Ministeri d’Economia i Hisenda, en aplicació del sistema actual de finançament, amb relació a la participació dels tributs de l’Estat per les entitats locals, i s’incloga una previsió d’augment del finançament local amb càrrec als pressupostos de l’any 2009.

4º Sol·licitem del Govern el compromís de millorar el finançament local incorporant recursos addicionals per a les Corporacions Locals, a l’igual que s’ha inclòs en la proposta del Ministeri de Economia per a les Comunitats Autònomes.

5º Reiterem la necessitat de què aquest procés de negociació es veja impulsat, durant las pròximes setmanes, conforme al calendari i continguts aprovats en la Mesa Negociadora Bilateral FEMP-Govern, tancant simultàniament l’acord de Finançament Local junt al de las CC.AA.

6º Una vegada tancat l’acord de negociació d’aquest procés s’ha de plantejar una continuïtat en els àmbits territorials entre els Governs de les CC.AA. i els partits polítics i cadascuna de les Federacions Territorials per determinar la participació de las Entitats Locals en els ingressos de les Comunitats Autònomes, per avançar en el procés de segona descentralització desenvolupant el pacte local.
7º Instar al Govern de la Nació i a tots els partits polítics representats en el Parlament per a aconseguir des del consens, de forma immediata, un Acord d’Estat per a l’aprovació d’un nou Estatut del Govern Local, on es reconega el marc de competències reals i es respecten els principis bàsics i irrenunciables d’igualtat, equitat, suficiència financera i autonomia local en tot el territori, d’Ajuntaments, Diputacions, Consells y Cabildos Insulars.