4.10.08

Nou Espai de Debat i Reflexió a EUPV




som d’esquerres, som d’esquerra unida

Després dels últims resultats electorals la nostra organització es troba en una situació crítica. No és un cas únic; l'esquerra alternativa en general està en retrocés en el nostre entorn europeu, just en un moment en què la crisi econòmica amenaça el benestar dels treballadors i treballadores i les polítiques neoconservadores suposen un perill per a la convivència democràtica i especialment per als grups més vulnerables de la societat, immigrants, aturats i persones sense recursos. És la gran paradoxa: l'esquerra està més feble que mai, però mai l’esquerra havia estat tan necessària.

És precisament en aquesta difícil situació quan més cal reforçar Esquerra Unida del País Valencià i Izquierda Unida, referents reals de l’esquerra política a casa nostra. Hem de ser molt crítics i autocrítics amb les errades i les insuficiències del projecte, però sempre que a continuació ens posem a treballar per millorar-lo. Eixe és el nostre compromís i no un altre.

Som d’Esquerra Unida, entenent la nostra militància com un compromís actiu amb l'organització però sobretot amb la societat. Volem contribuir a construir una alternativa política, econòmica, social i cultural, i al mateix temps donar alternatives concretes per als problemes reals que se’ns plantegen cada dia.

Som plurals i defensem la pluralitat d'Esquerra Unida com una realitat inqüestionable, a pesar de la imatge distorsionada presentada sovint als mitjans de comunicació. Si dins d'un mateix partit hi ha diferències de criteri grupals i individuals, més encara en una organització vocacionalment plural com EUPV, la qual cosa ha de conjugar-se amb la unitat en el respecte a les decisions preses democràticament i en la defensa del programa elaborat de manera participativa.

Reconeixem i respectem la identitat, la història i la contribució al projecte comú de tots els components organitzats que formen part d'Esquerra Unida. Reivindiquem totes les sensibilitats de l’esquerra, des de la vertaderament socialdemòcrata fins a la més alternativa, passant per l’ecologisme, el feminisme i el republicanisme. No és tracta de superposar els colors – el roig, el verd, el morat...- sinó de fusionar-los amb tota la seua intensitat.

Som federalistes perquè som internacionalistes. Estimem les nostres senyes d’identitat històriques i culturals, parlem la nostra llengua i reivindiquem una autonomia política que ens permeta avançar amb cohesió social; però el nostre projecte no entén de fronteres, i per això treballem colze a colze amb companys i companyes d’altres territoris en el marc d’IU i del Partit de l’Esquerra Europea, tenint molt presents les lluites emancipadores a Amèrica Llatina i a tot arreu del món.

Defensem una EUPV amb perfil propi, flexible en les formes i capaç d'entendre's amb altres però ferma en les seues posicions polítiques. Hem d’aprendre dels encerts i de les errades del passat, i actualitzar el nostre propòsit fundacional de convergència de l’esquerra, donant cabuda a persones, grups i organitzacions que no opten per l’afiliació partidista però que poden fer les seues aportacions en un àmbit més obert.

Creiem en la transformació social com a objectiu a llarg i a curt termini. El nostre horitzó és una societat diferent que no es regisca pels designis del mercat sinó pels valors d’igualtat i justícia social, però volem aprofitar cada pas del camí per a anar construint transformacions concretes des dels àmbits d'acció institucional o social en els que podem intervindre. Amb el socialisme en el cap i els peus a terra.

No som una novetat. Portem anys treballant dins i fora d’EUPV en totes les causes de l’esquerra social. Ara posem en marxa Àgora de l’Esquerra Plural (www.agoraplural.org) com un espai per al debat i la reflexió teòrica, amb l’objectiu de millorar la nostra capacitat d’intervenció real.

Estem en un moment decisiu. El repte és refundar l’esquerra alternativa al País Valencià i a l’estat espanyol. Animem a totes les persones d'esquerres a sumar-se a nosaltres, aportant cada una la seua sensibilitat, el seu criteri i el seu treball.

País Valencià, octubre de 2008