31.3.11

Entre els moviments socials i les institucions


El divendres passat vam poder gaudir d’un interessantíssim debat en el Casal Jaume I de L’Horta Sud a Catarroja. Va ser un acte moderat per mi i organitzat per EU que, amb el títol deCatarroja poble PER a viure, proposava la reflexió i el debat entorn a propostes per al programa electoral amb el qual EU es presentarà a les eleccions municipals del 22 de Maig. Per a l’ocasió es va comptar amb la presència de, per una banda una experiència de govern de la coalició d’esquerres com és l’Ajuntament de Polinyà de Xúquer (Ribera Baixa) i per un altra la d’una organització social com és el Moviment Laic i Progressista del País Valencià (MLP).

Cadascuna de les intervencions va acabar defensant els diferents papers que ha de jugar l’esquerra en la situació actual: Estefanía Candel (Regidora de Polinyà) va defensar el seu paper institucional, i Julio Huerta (MLP) la labor que aquesta, l’esquerra, ha d’assumir en les bases socials.


Personalment em situe més proper al discurs d'Estefanía, ja que considere que EU ha de ser la veu dels moviments socials progressistes en les institucions públiques i especialment el dels ajuntaments on existeix moltes més possibilitats (la llei electoral o els mitjans de comunicació controlats per PP-PSOE no condicionen tant el vot) de gestionar i de fer polítiques des d’una esquerra transformadora. Però al mateix temps assumisc el discurs del MLP quan planteja la creació d’espais educatius en el temps lliure, espais de creació cultural o la utilització d’una comunicació diferent i innovadora des de les nostres organitzacions per a mostrar el nostre ideal de societat, educació, democràcia… etc.


Els meus dubtes i contradiccions internes, jo que moltes vegades he dubtat entre la meua militància política i associativa, en escoltar als 2 ponents, i en esperar la reacció d’un auditori majoritàriament format per afiliats/as a EUPV, es van dissipar durant el posterior debat obert. Tothom assumia, per a la meua sorpresa, els dos posicionaments sense veure en açò un problema o contradicció. Fins i tot un d’ells, activista del moviment associatiu local, em va dir que el plantejat per Julio era “el que tots pensem”. I aquesta és la gent que ara per ara forma part d’EU de Catarroja. Una militància que va més enllà d’una organització política. Que militen en la base i que organitzats entorn d’una opció política reneguen de limitar el seu compromís en un dels dos espais d’influència: la institució i el carrer.


Sent així, serà veritat allò que diu els estatuts d’Esquerra Unida quan afirma que “EUPV no vol treballar com un partit polític clàssic sinó com un moviment polític i social caracteritzat per la pluralitat, la democràcia participativa, l’elaboració col·lectiva i l’obertura als moviments socials i la ciutadania en general.”


Raül Camacho Segarra

Responsable d’Organització d’EU de Catarroja