28.1.09

MOCIÓ DE CONDEMNA PELS ATACS A GAZA

Moció presentada per EUPV al Ple municipal del 23/01/2009 i rebutjada amb els vots de PP i UV:
Des de l'any 1967 que començà l'ocupació del territori Palestí per part d'Israel no han parat els atacs contra la població palestina.

Durant més de quatre dècades la població palestina de Gaza i Cisjordània viu sota l'ocupació militar israeliana que ha suposat la colonització il·legal del seu territori, el robatori de terres i recursos naturals, la destrucció d'habitatges i infraestructures, la prohibició de mobilitat pels punts de control militars i el mur del Apartheid, i l'empresonament de mes d'11.000 presos polítics, entre els quals es troben parlamentaris electes.

Israel ha cercat les fronteres i ha consolidat un bloqueig, convertint aquest espai en una presó, condemnant a una existència precària a tota la població que viu allí. El tancament de les fronteres ha suposat, ja abans dels últims bombardejos, la mort de desenes de palestins i palestines per la falta d'aliments i recursos mèdics.

Les seves infraestructures estan a més a més destruïdes perquè una i un altre vegada, per motius de “seguretat nacional”, Israel destrueix totes les instal·lacions civils construïdes per l'Autoritat Nacional Palestina i sobretot pels donants internacionals, i en concret Europa. Entre les infraestructures destruïdes cal esmentar l'aeroport internacional (pagat per Europa, i que de fet està fora del terme de la ciutat, al sud-est de la franja) i la central elèctrica (destruïda el juny del 2006, i que proveïa de llum al 70% de la zona).

Des del passat 27 de desembre de 2008 les forces d'ocupació israelianes estan portant a cap un brutal atac militar a la franja de Gaza. Aquest atac indiscriminat contra el poble palestí ja ha suposat la mort de més de 900 civils (almenys 277 són xiquets, 95 dones i 92 vells) i més de 3000 ferits.

Aquestos bombardejos i accions militars comeses en un dels territoris més densament poblats del món, demostren la intencionalitat de matar al major nombre de persones possible, el que es qualifica segons la normativa Internacional de crims de guerra, pel que deuen respondre polítics i militars israelians i els seus còmplices i col·laboradors.

Estem davant de l'acció militar més violenta d'Israel des de la “guerra dels sis dies” de 1967 i previsiblement, si la comunitat internacional no ho impedeix, pot convertir-se en una ocupació terrestre d'imprevisibles conseqüències per a la Pau i la consecució de la creació de l'Estat Palestí en pau amb l'Estat d'Israel.

Denunciem la impunitat permanent de l'Estat d'Israel en les violacions sistemàtiques de drets humans al poble palestí, en violacions del dret internacional en relació a Estats veïns com Síria o el Líban i a les convencions i pactes internacionals del quals Israel és firmant.

Israel incompleix els últims acords presos a Anàpolis signats per l'Autoritat Nacional Palestina per a facilitar la creació d'un Estat Palestí, permet nous assentaments, no tomba el mur declarat il·legal pel Tribunal Internacional i crea nous controls que fan inviable la creació d'un Estat Palestí.
La Unió Europea és part responsable del què està passant al no posar en marxa els mecanismes previstos en l'Acord d'Associació UE-Israel, a l'article dos, que condiciona l'aplicació o suspensió de l'acord al respecte dels drets humans.

Des dels primers acords comercials subscrits entre la Unió Europea i Israel de 1957 fins l'acord d'Associació que entrà en vigor en 2000, Israel vulnera i ataca sistemàticament els drets humans del poble palestí:
· Ús de la força excessiva i indiscriminada per part de l'exèrcit israelià provocant la mort a palestins de manera il·legal i conscient, ús de civils com escuts humans.
· Danys i destruccions a infraestructures civils (hospitals, universitats, ponts, carreteres, subministre elèctric, clavegueram, ...).
· Demolicions de cases, cercar i aïllar a la població de Gaza estrangulant a la seua població.
· Restricció de moviments a les agències humanitàries responsables de portar aliments a Gaza i Cisjordània.
· Confiscació de terres palestines per part de colònies jueves i talls de carreteres extraoficials.
· Detencions arbitràries acompanyades de maltractaments i tortures.
Per això, exigim la suspensió dels acords comercials preferents que la Unió Europea manté con Israel en tant en quant el seu govern no respecte els Drets Humans, la Llei Internacional, les Resolucions de l'ONU i el Dictamen del Tribunal Internacional de L'Haia que condemna el Mur de l’Apartheid .

Expressem el nostre dolor i la nostra consternació com éssers humans davant el sofriment del milió i mig de persones que romanen acorralades a Gaza sense que es permeta que arribe l'ajuda humanitària d'aliments, aigua, medicines o subministre d'energia, amb tot el que comporten aquestes carències. El càstig col·lectiu que suposa el tancament total de les fronteres imposat per Israel no té un altre objectiu que arrastrar fins a la desesperació i la mort a tota la població.

Denunciem que es permeta a Israel convertir a Gaza en un immens camp de concentració convertint a Palestina en la major presó coneguda en el món i tolerada per molts dels països defensors dels Drets Humans.

Davant l'extrema gravetat dels esdeveniments és el moment de passar de les paraules als fets pel que EXIGIM:

1. Al Govern Espanyol que, en compliment de la legalitat Internacional recollida, entre uns altres, en el Conveni de Ginebra, denuncie clarament la política d'agressió d'Israel cap a la població palestina que suposa la reiterada violació dels drets humans, i davant la gravetat de l'agressió militar al poble de Gaza prenga les oportunes mesures de pressió com és la suspensió dels acords comercials i cooperació amb l'Estat d'Israel.
2. A les institucions de la UE i els Estats membres fer un ús eficaç de les Directrius de la Unió Europea per a promoure el compliment del dret internacional, inclosa l'adopció immediata de mesures restrictives i sancions, així com el cessament de totes les negociacions per a millorar les relacions i el diàleg entre la UE i Israel.
3. Al Consell de Seguretat de l'ONU que adopte mesures concretes que garanteixin la protecció del poble palestí davant l'atac sagnant i completament injustificat de la maquinària militar israeliana i force l'obertura de fronteres per a l'entrada d'ajuda humanitària.
4. A la Cort Internacional de Justícia de L'Haia que inicie un procés judicial contra els membres del Govern Israelià per crims contra la humanitat i genocidi.
Rosa Pérez Garijo, portaveu d'EUPV a l'Ajuntament de Catarroja.