10.10.08

Sobre el Nou Mil·lenni i la Crisi Econòmica

NOU MIL·LENNI I CRISI ECONÒMICA

Durant els actes de les festes locals de 2008 varem escoltar a l’alcalde de Catarroja com deia que “el Nou Mil·lenni el vorem fet una realitat dins de poc”, al marge de crisis econòmica, de la situació actual de la compra-venda d’habitatge, del nivell alt d’endeutament de la gent treballadora i les seues famílies, de l’oposició mostrada pel poble i dels nombrosos informes negatius que arriben d’Europa o de la Confederació Hidrològica del Xúquer.

El Senyor Chirivella viu a la seua pròpia realitat virtual. Sembla que no llig els diaris, que no coneix o no vol conèixer les dades relatives a la vivenda, que no veu la situació en la qual es troba el seu estimat model econòmic, que per a rés l’interessa la situació en la qual ens trobem la majoria de la ciutadania que ens hem hagut d’hipotecar durant moltes dècades per poder gaudir d’eixe dret fonamental com és el de la vivenda digna.

El problema de la dreta econòmica, i d’aquest senyor, és la seua ceguera front al que es veia vindre davant un mercat immobiliari ultraliberal i especulatiu i front a un model injust i egoista que ha pensat més en els grans capitals que en les persones.

Però aquest model, malauradament, l’hem tingut a casa nostra, fomentat pels nostres dretans governants (PP i UV) en forma de projecte urbanístic i destructiu, el Nou Mil·lenni. Un projecte pensat i promogut pels grans defensors del mercat lliure. Un projecte que va nàixer amagat, entre la dreta de Catarroja i una empresa privada, i amb interessos privats, que hui es troba en suspensió de pagaments. Un projecte que assassina L’Horta del nostre poble. En definitiva, un projecte imposat per eixe gran, i “imbatible”, mercat lliure que, ara, entre tots i totes, hem de salvar via estat.

Des d’Esquerra Unida ja són molt els anys que venim denunciant, a través d’ els/les nostres representants a les institucions i a través de la nostra militància als moviments socials, aquesta bogeria econòmica, aquesta festa del capital on tot val.
Ara, que els estats estan intervenint a la economia per a salvar bancs i financeres, recorde tot el que s’ha dit de nosaltres, de l’esquerra: que som uns desfasats, uns utòpics i no sé quines altres galanies més. Semblava que això d’intervindre el mercat (encara que fora l’immobiliari i per a garantir un dret constitucional) fóra el pitjor dels mals.

A Catarroja sempre hem denunciat i assenyalat la situació de degradació de molts barris i de la existència d’un número important de cases buides. Hem parlat de crear una borsa de vivenda pública. Hem parlat de donar-li futur al camp a nivell productiu , però també com a patrimoni de tots i totes. Però, per a la dreta (PP i UV) i el Senyor Chirivella tot passava per destruir i crear un monstre: el Nou Mil·lenni.

El model econòmic, les hipoteques i el dret de totes les persones a tindre una vivenda digna esta en crisi. Els grans projectes urbanístics ja no els hi creu ningú, ni tals sols els bancs. No obstant això, a Catarroja tenim un alcalde i un equip de govern que, de nou i malauradament, no s’assabenten de la pel·lícula i encara pensen que la Catarroja d’el Nou Mil·lenni està per damunt del bé i del mal en açò de l’ economia.


Raül Camacho Segarra
Membre del Consell Polític d’EU de Catarroja